EROL ŞENEL BALIK MALZEMELERİ BAFRA TEL 03625426033 / 05424118365 BALIKAĞI VE OLTA MALZEMELERİ EROL ŞENEL BAFRA: ADRES:TABAKHANE MAHALLESİ GÜVEN CADDESİ NO 23/A BAFRA / SAMSUN XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
              

BAFRA HAVA DURUMU CANLI                BALIK MALZEMELERİ BAFRA
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX google

 



--------------------------------------



vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
 
 
-------------------------------------------------------- GOOGLE ANALİZ ------------------------------------------------------------------------

   
  BALIK MALZEMELERİ BAFRA :TEL:03625426033/ 05424118365
  Kuş cenneti Kuş çeşitleri 2
 
                                                                                                1  

 2  

 3    4  
BAFRA KUŞ CENNETİ TEL NO İÇİN OK

KUTU 3           

Sarı Asma,

Karabatak

Saka

 BAŞTANKARA

ak kuyruk sallayan,
         

bülbül,

tarla kuşu,,

iskete,

doğan

çalıkuş,

kuş cenneti bafra , dan bazı kuş çeşitleri
 
baykuş,
Glareola pratincola02.jpg
bataklık kırlangıcı,

kervan çulluğu
 
kara leylek

bıldırcın,
         
 
kumru,

leylek

kara kaz

toy,

boz ördek
                                                                                                1  

 2  

 3    4  

kuş cenneti bafra , dan bazı kuş çeşitleri

 
SARI  SANDAL  (sarı asma )
 21  SARISANDAL KUŞU
 RESMİ BÜYÜT
sarısandal,

TanımıOrta boylu, sarı ve siyah bir ötücüdür. Göz alıcı giysisine rağmen yaprakların arasından zor seçilir. Dişisinin ve gencinin gövdesi sarı-yeşil, alt tarafı boyuna koyuçizgilidir. Gagası koyu pembedir. Uçuşu dalgalıdır yeşil ağaçkakanı andırır. HabitatıOrmanlarda, bahçe ve parklarda yapraklarını döken yaşlı ağaçtepelerinde yaygın olarak bulunur. Uçuşu derin kanat vuruşları ile hızlıdır. .Yayılış ve yerel adlar bilgisi bulunamadı BeslenmeTırtıl ve meyve ile beslenir. Kiraz, üzüm ve incir temel besinleridir. Ayrıca dut ve kavak ağaçlarında da görülebilir.  BiyolojisiBitki liflerinden ördüğü yuvasını ağaçların çatallı dallarının arasına kurar. 3-4 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 14-15 gün kadardır. Bu devrede erkek dişisini yuvada besler.Göçüİlkbaharda Türkiye'ye gelip, sonbaharda Afrika’ya döner. Yerel AdlarDenizli : Sarıasma - sarıkuş (uozgur) SARISANDAL - Sarıasma (Oriolus oriolus) (Giresun: Bulancak)/ rousettus SARILIK KUŞU - Sarıasma (Oriolus oriolus) (Niğde) / rousettus Kastamonu – Abana / sarıasma –incirci / naktanasma sarı, asma sarısı, incir kuşu, sandal kuşu, sarı bilbil, sarıbülbül, sarı çıtnık, sarı guş, sarı kandil, sarı sandal


KARABATAK
 21  KARABATAK KUŞU

RESMİ BÜYÜT
karabatak kuşu

TanımıTürkiye’ deki en büyük koyu renkli deniz kuşudur. Yanakları ve boğazı beyaz, kesesi sarı ya da turuncu sarıdır. Üreme giysisinde tepesi ve boyunu beyaz kırçıllı ya da bembeyaz olur, böğründe beyaz bir leke belirir. Gencinin alt tarafı açık renklidir, karın bölgesi siyah kırçıllı olabilir. Eşlerin dış görünüşleri aynıdır. Gagaları kancalıdır. Kanatları kısa, kuyrukları oldukça uzun olan kuşlardır. HabitatıDeniz kıyıları ve göllerde yaşar, büyük koloniler halinde kayalardave su içinde yuva yapar.  YayılışıEskidünya kıtalarının büyük bir kısmında, Atlas Okyanusu’nda ve Kuzey Amerika’da geniş bir dağılıma sahiptir. Yurdumuzun büyük bir bölümünde bulunur. Bilhassa Karadeniz ve Marmara sahillerinde yaygındır. Akkaya Barajı’nda rastlantısal kaydı vardır. Sultansazlığı ve Ereğli Sazlıkları gibi civardaki sulakalanlardan da bilinir. Türkiye’de P. c. sinensis alttürü bulunur.  BeslenmeSuya dalarak balık ile beslenir.  BiyolojisiYılda 1 kez yumurtlar. 3 ila 4 adet arasında yumurta bırakılır. Kuluçka süresi 29 – 31 gündür.  DavranışlarıKarabatakların duruşları kendine özgüdür, avlandıktansonra kanatlarını açık tutarak bir süre dinlenir, bu sırada kanatlarınıkuruttukları düşünülür. Uçuşta seri kanat çırpar, boynunu uzatır, genellikle suya yakın uçar. Sıralı sürüler oluşturur. Yüzerken başlarını yukarı kaldırırlar, suya yüzeyden dalarlar. 3 metre kadar derinlere dalabilirler. 1 dakika kadar su altında kalabilirler. Yalnız balıkla beslenirler. Avlarını yüzücü ayaklarını vücudun altında geriye doğru iterek vekuyruklarını dümen gibi kullanarak yaparlar. Yürüyüşleri hantaldır.  Yerel AdlarKarabatlak ( Erzurum ) Kastamonu – Abana / karabatak – gagarnoz / naktan kukarma, kura patak, mıkırdak,


SAKA KUŞU
 21  SAKA KUŞU

RESMİ BÜYÜT
SAKA kuşu

Saka kuşu (Carduelis carduelis), ispinozgiller (Fringillidae) familya-sından kafeslerde çok beslenen ötücü bir kuş türü. Özellikleri Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadaryayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bantkeser. Başın gerdan ve gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenar-ları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekelerbulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Amaöbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Erişkinlerinuzunluğu 14 cm'yi bulur. Yaşam şekli Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikenitohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır. Dağılımı Coğrafi dağılımları Avrupa, Asya'nın batısı ve Kuzey Afrika'yı kapsar. Türkiye'nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir. Taksonomi Bu kuş türü içinde farklı ırklar barındıran iki ana gruba bölünmüştür. Bu iki grup komşu oldukları bölgelerde birbirlerine karıştıkları için ayırt edilebilir bir tüy yapısı olsa da canicepsgrubu ayrı bir tür olarak tanınmamıştır


ABAŞTAN KARA
 21  BAŞTAN KARA KUŞU

RESMİ BÜYÜT
baştan kara kuşu

TanımıBaştan karaların en irisidir, sıyah başı, beyaz parlak yanakları ve sarı karnı ile kolay tanınır. Gıdıdan kuyrık altına siyah bir şerit uzanır. Şerit erkeklerde karın bölgesinde genişler. Gencin başlığı ve karınçizgisi kahverengiye çalar, yanaklari sarıdır.  HabitatıHer türlü ağaçlık alanlar, ormanlar, parklar, bahçeler, fundalıklar ve makilikler. Şehir içlerinde de bahçelerde görülürler.YayılışıTürkiyede en çok Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki orman ve ağaçlıklarda görülür. İstanbul da şehir içlerindeki parklarda yaşayan türlerin yumurtalarını elektrik direklerinin kapaklı kablo kısımlarının içine bırakması gözlemlenmiştir.BeslenmeBöcekler, Bitki tohumları. Ayçiçek tohumlarını ayakları ile dal arasına sıkıştırıp ağaçkakan gibi gagaları ile vura vura deler ve içini yerler.  GöçüÜlkemizde yaz kış görülürler.  DavranışlarıŞehrin ve ormanın ,sesi en çok çıkan kuşudur. İstanbul da Leş Kargası , Gümüş Martı ve Serçe den sonra en sık görülen kuşlar arasındadır . Birkaç ağaç onun görülebilmesi için yerlidir. Marmara bölgesinde yaz-kış bulunmaktadır. İnsana ve yerleşim birimlerine serçe den sonra ya da onun kadar uyum sağlar. Yemlenirken sonderece hızlı , telaşlı hareketleri vardır. Yüksek dallara tünediklerinde daha sakin hareketsiz ,gözlenebilirler.


DAĞ KUYRUK SALLAYANI
 21  DAĞKUYRUKSALLAYANI

RESMİ BÜYÜT
dağ kuyruk sakkayanı

TanımıBaştan karaların en irisidir, sıyah başı, beyaz dağ kuyruksallayan (Motacilla flava), kuyruksallayangiller (Motacillidae) familyasından bir kuyruksallayan türü. Fiziksel özellikleri ]Erkeğinin alt tarafı parlak sarı, üst tarafıyeşilimsi, kanatları koyu renk, kanat çizgileri ise açık renktir. Dişileri daha mattır, üst tarafı yeşilimsi (bazılarının oldukça gri), alt tarafı kremdir ve kuyrukaltı daha sarıdır. Gençler daha kahverengi, alt tarafı ise uçuk kahverengidir ve kolyeyiandıran göğüs kuşağı, göz çizgisi ve bıyığı koyu renktir,gözünün üstünde açık renk bir çizgi vardır. Hepsinin kuyruğuuzun, ince ve siyah, kuyruk yan kenarları beyaz, bacaklarıuzun ve siyahtır. Dağılımı Çoğunlukla Avrupa'nın ve Asya'nın ılıman kesim-lerinde ve kuzey Amerika'da Alaska bölgesinde bulunur.


AK KUYRUK SALLAYAN
 21  AK KUYRUK SALLAYAN

RESMİ BÜYÜT
ak kuyruk sakkayan

TanımıUfak, ötücü bir kuş olan Akkuyruksallayan Avrupa ve Asya'nın birçokbölgesinde ve kuzey Afrika'da yaşar. İnce, zayıf bir kuştur. Boy 18 cm dir. Siyah beyaz başı, siyah göğsü, gri sırtı ve kararkteristik uzun kuyru-ğuyla tanınır. Dişi biraz daha soluk renklidir. Kuyruğu siyah, kuyruk dış telekleri beyazdır. Açık alanları tercih eden böcekçil bir kuş olan Akkuyruksallayan, sukenarlarını tercih eder, suya yakın açık alanlarda avlanır. Şehir hayatına da adapte olmuş bu tür yuvasını binalardakiçatlaklara, taşların arasındaki oyuklara yapar. Doğada da benzer yarıkları ve çatlakları tercih eder. HabitatıGenelde su yakınlarını tercih eder; göl, akarsu veya deniz civarında yaşar. Ancak ana besini olan böcekleri yakalamak için açık alanları tercih eder. Yuvasını binalara, binalardaki çatlaklara, taş duvarlara ve doğada buna benzer yerlere yapar. Şehre adapte olmuştur; suyayakın bölgelerde şhir merkezlerinde dahi görülebilir.YayılışıAvrupa ve Asya'nın büyük bölümü ile kuzey Afrika'da dağılım gösterenoldukça yaygın bir kuştur. Çöller hariç birçok farklı habitatta gözlenebilir. Ülkemizdeki popülasyon yaz-kış mevcuttur; sert kışları daha ılıman yerlere göç ederek geçirebilirler.BeslenmeBöcekçildir; avlanmak için suya yakın açık arazileri tercih eder. BiyolojisiAkkuyruksallayanlar tek eşlidir ve yuva bölgesini savunurlar. Üreme zamanı dağılım alanının çoğunda Nisan-Ağustos arasıdır. Hem dişi hem erkek yuva yapımında görev alır. Dere kenarındaki taşların çatlağına veya insan yapısı binalardakiçatlaklara ot, yaprak, çalı taşınarak yuva yapılır. 3-8 arası yumurtaçıkartabilir ama genelde bu sayı 4-6 civarıdır. yumurta boyutu20x15 mm civarı, ağırlığı 2,3 gramdır. Ebeveynlerin ikisi de kuluçkada yatar ve yumurtlamadan 12 gün sonra yavrular çıkar. Yavrular palazlanana kadar hem anne hem bab yavruları besler. Yumurtadan çıktıktan 2 hafta sonra palazlanmaya başlayan yavrular yaklaşık 1 hafta daha beslendikten sonra artık kendi besinini bulabilecek duruma gelir.GöçüÜlkemizdeki popülasyonun büyük kısmı yerel olmasına rağmen kışın soğuk geçtiği kesimlerden Akdeniz kıyısına veya Kuzey Afrika'ya göç olabilmektedir. Dağılım alanı içindeki ılıman yerleri tercih ettiğinden mevsimsel göçler gerçekleştirebilir.PopülasyonuDağılım alanının büyük bölümünde Oldukça yaygın bir türdür. Nüfusu konusunda kesin bir rakam olmasa da oldukça sağlıklı bir popülasyona sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzden IUCN Red List'te "Least Concern" olarak yer almaktadır. İnsan etkilerine ve habitat değişimlerine kolay ayak uydurabildiği için nesli sağlıklı şekilde devam etmektedir.DavranışlarıEn göze çarpan davranışı ismini de aldığı sürekli kuyruk sallama-sıdır. Bunun sebebiyle ilgili muhtemel açıklamalar, avının dikkatini dağıtmak, diğer kuşlara gözdağı vermek ve avcı kuşlara /hayvanlara sürekli tetikte olduğu izlenimini vermek şeklindedir.Yerel AdlarAk kuyruksallayan - çiftçi / Denizli ( uozgur) Akkuyruksallayan-hasancık,grikuyruksallayan / Denizli ( wolfkenan ) ak kuyruk sallayan - at mitçiği / Adana ( mose )


BÜLBÜL
 21  BÜLBÜL

RESMİ BÜYÜT
bülbül kuşu

Bülbül (Luscinia megarhynchos), sinekkapangiller (Muscicapidae) familya-sından sesinin güzelliği ve gece ötüşüyle ün kazanmış olan ötücü bir kuş türü. Eski edebiyatımızda andelib ve hezar da denirdi Özellikleri 15-17 cm (genellikle 16,5) uzunluğunda, 18-23 gr (genellikle 21 gr) ağırlığındaki bülbül, kızılkuyruğun dişisini andırır, ama bacakları ve kuyruğunun ortası koyu renk değildir. Üst tüyleri, kuyruk sokumunda ve sırtta kızıla çalan düz, sıcak bir kahverengidir; alt tüyleri uçuk nohudî kır olur, boğazı daha soluk renktedir. Erişkinlerde, gövdenin kırıyla kaynaşanuçuk devetüyü renginde silik bir göğüslük vardır. Kahverengi başın üstündeiri ve kara gözü, hafif, beyazımtırak göz çeperiyle öne çıkar. Kaş, açık kır rengindedir. Orta Asya'da yaşayan L. megarhynchos hafizi alt türünün kaşşeridi daha belirsiz ve soluktur. Dişi ve erkek birbirine benzer, yalnızerişkin erkeğin kanat uzunluğu 90 mm'den fazla, erişkin dişininki 83 mm'den az olur.Gençlik döneminde bülbüller, jüvenil kızılgerdanları andırırlar, ama farklı olarak kuyrukları kızıla çalar. Bu dönemde kafa ve kanatlar daha koyu ve soluk bir kahverengi üzerine daha açık, nohudî kahve beneklidir; gerdan kirli çopur olur. Kısmî gençlik ertesi karınsasınaeylül başında girerler; küçük ve ortanca örtü telekleri, bazen de büyük örtüler ve en küçük uçma teleği yenilenir.İlk kışındaki bülbüllerin göz çeperi yetişkinlerinkinden silik olur; güzünkarınsaya yeni girmiş olanlar, gençlikteki küçük ve ortanca örtüteleklerini muhafaza ederler, o yüzden bu teleklerde silik benekler vardır. İlk baharda karınsa tamamlandığında bu benekler silinir; fakat karınsa tamamlanmamışsa bile, baharda bu telekler kullanılakullanıla yıpranıp düz bir renk almış olabilir. Örtü telekleri kısadır.Üreme ertesi karınsasına yine eylül başında girerler, karınsa tamamlandığında tüyleri erişkinlerinki gibidir.Bülbülün görünüşü, yakın akrabası ardıç bülbülüne çok benzediğiiçin, alan çalışması sırasında ayırt edilmesi bazen imkânsızdır. Ardıç bülbülünün tüyleri genellikle silik boz-kahverengidir, yalnızbazı ardıç bülbüllerinin donu, aynı bülbülünkü gibi sıcak, tarçıni birkahverengi olabilir. O zaman uçma teleklerine bakılır: Bülbülde, kanat kapalıyken genellikle yedi esas uçma teleği gözükür; birinciesas örtü teleği uzundur. Ardıç bülbülünde kanat kapalıyken genellikle sekiz uçma teleği gözükür; birinci esas örtü teleği kısadır. Ayrıca yakından bakıldığında, bülbülün kuyruk telekleri, kızıla dahayakın bir pas rengidir; kuyruk altı lekesiz, sade ve pas rengine çalandevetüyü rengindedir: ardıç bülbülündeki gibi nohudî beyaz ve silikçizgili değildir; boğaz ve gerdanında koyu kırçıllı lekeler bulunmaz (ama uçuk gri bir karaltısı olabilir). Beslenme ve ekosistemdeki yerleri [değiştir]Avlarını genellikle yerde ararlar. Küçük böcekler, larvalar, solucan vb. gibi canlı yemleri; sonbaharda da küçük yabani meyveleri tüketirler.Birçok diğer ötücü kuş gibi bülbül de, bitki ve fidanlara zarar verenböcekleri yiyerek bu bitkilerin gelişmelerine katkıda bulunur. Bilinentek doğal düşmanı alaca baykuştur (Strix aluco).[9] Üreme ve ömürlülük [değiştir]Erkek bülbüllerin ötüş yetenekleri,dişileri cezbetmeye yöneliktir; ötüş repertuvarının genişliğinin bülbüllerde yaşla doğru orantılı olduğu[10] ve yaşlı erkeklerin, gençlerden 53% oranında daha geniş bir sentaktik yelpaze kullandıklarını[11] gösteren etütler sonunda, 180 ilâ 260 arasındafarklı ötüş cümlesi kurabilen yaşlı erkeklerin çiftleşme şansınıngenç erkeklere göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Başarılıçiftleşme sonrası, erkek bülbüller ötüş biçimlerini değiştirerek,dişileri cezbetmek için kullandıkları ıslıklı ötüşlerini azaltır, eşlerikuluçkaya yatana değin gece ötüşünü keserler.[12]Çiftleşme mevsimi, bülbüller için önemli bir rekabet dönemidir; şakımak için ciddi miktarlarda enerji sarf etmeleri gerektiğinden,ötüşler çoğu zaman erkeğin fizik kondisyonunun göstergesidir vedişilerin yapacağı eş seçiminde başlıca etmendir[13]. Kösnük veatılgan ötüşlü erkeklerin çift bulma şansı daha yüksek olur. Bu azılı rekabetin nedeni, erkeklerin 49% kadarının, başarıyla çiftleşecek dişiyi hiçbir zaman bulamayacak olmasıdır. Erkekler,yuva sahanlığını cebren himaye ederler; geçmekte olan diğerkuşlarla dalaşır, bunları hiddetle kovalarlar[14]. Bir erkek, bir mevsimde yalnız tek bir dişiyle çiftleşip onunla kalır[15].Bülbüllerde toplu çiftleşme dönemi her yılın mayıs ayı ortalarına denk gelir. Yuva çoğu zaman dişi tarafından fundalıklardantoplanan küçük dallar, kuru yaprak ve otlarla yapılır. Kuluçka 13-14 gün (asgari 12 gün, azami 16 gün; ortalama: 13,75 ± 0.83) sürer. Bir seferinde 4-5 (asgari 2, azami 6; ortalama 4.63 ± 0.73) yumurta bırakan dişinin yumurtaları 21 mm'ye 16 mm ebatlarında, yüzde altısı kabuk olmak üzere 2,7 gr ağırlığındadır. Cinsel erişkinliğe ilk sene sonunda girerler.[16] Civcivler altrisyaldir; bir kuluçkadan çıkanların ancak 1-2 tanesi ergenliğe ulaşır.Bülbüller 1 ila 5 yaşına kadar yaşarlar (ortalama 3,80). Kayıtlara geçen en yaşlı bülbül bir kaynağa göre[16] 8 yıl 4 aylık; diğerine[17] göre 10 yıl 11 aylıktır. Davranış [değiştir]Çiftleşme mevsimi dışında münzevidirler; kışın, Afrika tropiklerine göç ederler. Mıntıkalarına bağlıdırlar, fakat aralarında topluluk hiyerarşisi bulunmaz. Çiftleşme döneminde erkekler, dişileri cezbetmek için rakipleriyle ötme müsabakalarıyaptıkları zamanlar, mıntıkalarını hiddetle savunurlar. Bülbül ötüşleri,iki gruba ayrılabilir: ıslıklı ve ıslıksız. Islıklı ötüş, mıntıka müdafaası ve eş cezbetmede kullanılır ve kolay ayırt edilir.[18] Islıklı ötüş, erkek başarılı bir çiftleşme gerçekleştirdiği zaman diner. Dişiyi cezbetmeye çalışan erkek bülbül, gecenin 50%'lik kısmında ötmeyedevam eder. Erkekler, öterken kilo kaybederler.[19] Gece ötmelerinin birçok metabolik ardılı vardır; gündüzleri, daha büyük bir bedensel besin rezervi toplamak için yem arıyarak geçirmekzorunda kalır; bu esnada öterek dişilere kur yapmayı keser ve yırtıcı hayvanlar tarafından görünme risklerini artırırlar.Yoğun fundalıklarda gizlenen küçük kuşlar oldukları için, davranışlarının geri kalanı hakkında yeterince veri bulunma-maktadır; genellikle gözlemlendiklerinden daha sık işitilirler.Göç etmedikleri zamanlarda, ancak kısa, çoğu zaman bir daldandiğerine geçecek kadar mesafeler katederler. Ötüşü Temas kurarken, sert ve kısa "tik" sesi çıkarırlar. Tan ve günbatımında, endişeli, zemberekli saati kurma sesine benzeyen "tik-ik-ik-ik..." biçimde ötüşleri vardır. Teyakkuz hâlinde, çokkeskin ve tiz, yerini belirlemesi güç bir "tsiiip" sesi çıkarırlar. Gecegöçü esnasında cılız ve boğuk bir "tsi" sesiyle haberleşirler. Şakımaları tiz, uzayıp titreşen seslerle başlayarak peslere inerkenivme kazanır. Hiçbir hece bir diğerine benzemez


TARLA KUŞU
 21  TARLA KUŞU


RESMİ BÜYÜT
tarla kuşu

 18-19 cm boyunda bozkırlar ve tarlalarda, çoğunlukla yerde yaşayanötücü bir kuş türüdür. Sürekli, yumuşak ve melodik bir ötüşü vardır.Kısa, küt bir ibiği ve kısa, kalın, sivri bir gagası vardır. Gövdesinin üst kısmı kahverengi tonlarında, alt kısmı ise beyazdır. Üreme döne-minde kanat çırparak havada asılı kalır ve bu şeklideyken öter. Bir defada 3-6 yumurta bırakır. Tüneğinden, uçuş sırasında yükselirkenya da havada asılı kaldığı zamanlarda öter; sürekli, yumuşak ve me-lodik ötüşü yakından daha gür, uzaktan ise daha berrak duyulur.            Ağaçsız açık alanları, çiftlikleri, yaylaları, otlakları, kırları,fundalıkları, kıyı kumullarını ve ekili alanları seven bir kuş olan T ARLA KUŞU,  batılı şairlerin eserlerinde hayli  fazla yer tutar.İngiliz şairi Coleridge'nin, tarla kuşu'nun ötüşünü «bulutların arasın-daki bir meleğin şarkı söyleyişi» ne benzetmesinde hakikat payı vardır. Tarla kuşu daha çok açık alanlara rağbet eder, üzerinetüneyip öteceği yüksek bir tüneğin yokluğunda da şakımak için havada yükseklere çıkar. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yayılışgösterir. Ülkemizde de yaygın olarak görülürler. Rahatsız edildiğindediğer toygarlar gibi yürüyerek ya da koşarak uzaklaşmak yerine yere çömelir. Uçarken yere inmeden hemen önce kurşun gibikendisini bırakarak düşer.             Shakespeare’in sadece Romeo ve Juliet’de değil başka metinlerinde de “sabahın habercisi” olarak andığı Tarla kuşu, genel olarak ince yapılı, oldukça kısa ve kuvvetsiz koni biçimli gagalı, ortauzunlukta ve sivri kanatlı bir kuştur. 17-18 santim uzunluğundaki bu kuşun sırtı toprak rengi, çenesi ve gözünün üzerindeki çizgiler kirli beyaz, yanakları ve kulak bölgesi, gerdanı, üst göğüs bölgesi ve yanları pas rengi fon üzerinde daha koyu çizgili, kuyruğunun yanlan beyaz kenarlıdır. Bu tür bütün Avrupa'da, Kuzey Afrika'da ve ılımlı Asya'yla Kuzey Asya'nın büyük bir kısmında yaşar. Adi Avrupa tarla kuşu, yerdeki basit bir ot yuvanın içine benekli ve grimsi 4 - 5 yumurta yumurtlar. Tarla kuşları birçok yer kuşları gibi, hoplayacaklarına koşarlar.            Birçok çöl tarla kuşları kamuflaj kurallarına uyarlar. Toprağın kızılımsı olduğu yerlerde tarla kuşlarının tüylerinin rengi de böyledir.Toprağın siyahımsı, kahverengi veya gri olduğu yerlerde, bu kuşlarıntüyleri aynı renkleri alır. Bu kamuflaj, çöller ve otluk ovalar gibi çalısıolmayan yerlerde tarla kuşlarının, atmaca gibi kuşların saldırılarına karşı tek korunma silâhlarıdır


İSKETE
 21  TARLA KUŞU


RESMİ BÜYÜT
İSKETE kuşu

 Carduelis, saka kuşu, iskete, florya ve keten kuşu gibi isimlerle anılantürleri içeren kuş cinsi.Hepsi de dalgalı uçuşları sırasında öter. Erkek ve dişiler bazı türlerde birbirine benzerken bazılarında farklıdır. Konik yapıdaki gagaları tohumyemeye uyarlanmıştır ancak bunun yanında bazen meyve ve böcek-lerle de beslenirler. Ötüşleri oldukça güzel ve cıvıltılıdır. Yalnızca erkek kuşların ötüşü güzeldir. Dişinin sesi çağırma sesinden ibarettir. Bir çoktür kafes kuşu olarak yaygın şekilde beslenmektedir. Carduelis cinsi üyelerinde erkek kuşlar bazı türlerde yuva yapımı ve yavruların beslen-mesinde dişiyle birlikte hareket eder. Üreme mevsimi dışında sürüler oluşturarak diğer tohumcul kuşlarla birlikte görülürler


DOĞAN
 21  DOĞAN KUŞU


RESMİ BÜYÜT
doğan kuşu

 Doğan, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından Falconidae(doğangiller) familyasından Falco cinsini oluşturan yırtıcı kuş türlerininortak adı. Bazı türlerine kerkenez adı verilir. Üreme Doğanlar yuvalarını genellikle,sarp kayalıkların kenarına nadirolarakta terk edilmiş yuvalara kurarlar. Her kuluçka döneminde dişi kuş,kabuğu kirli beyaz üstüne kızılımsı kahverengi benek ve lekelerle süslüdört ya da beş yumurta bırakır. Kuluçka süresi yaklaşık 28-35 gündür ve yumurtadan çıkan yavrular 35 gün kadar yuvada kalarak ana-babasıtarafından beslenir. Yaşam şekli Doğanlar, güçlü kanatlarıyla havayı yararak hızla ve düz bir çizgi boyunca uçarlar. Bazı türler, yerdeki avın üstüne atlamak için uygun zamanı kollarken, kanatlarını hızla çarparak havada daireler çizebilir. Beslenme Avların niteliği, boyutları ve avlanma yöntemi türlere göredeğişir; kimisi kendi boyutlarındaki ya da daha küçük kuşları havada avlarken, bir bölümü de tavşan, fare, kertenkele ve böcek gibi hayvanlarla beslenir..


ÇALIKUŞU
 21  ÇALI KUŞU


RESMİ BÜYÜT
çalı kuşu

 Çalıkuşunun yaşadığı yerler, Çalıkuşlarının çeşitleri, Çalıkuşlarının özellikleriYaşadığı yerler: Asya,Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’nın çam ormanları ve çalılıklarında. Özellikleri: 9-10 cm boyunda, ötücü bir kuş. Sırtı ve karnı yeşilimtrak, kanat ve kuyruğu kahverengidir. Böcek, kurtçuk ve küçük tohumlarla beslenir. Göçmen olanları vardır. Ömrü: 25-30 yıl kadar.Çeşitleri: Çalı, sürmeli çalı, pembetepeli çalıkuşları en iyi bilinenleridir.Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının çalıkuşugiller familyasından bir tür. En küçük kuşlardandır. Uzunluğu 9-10 cm kadardır. Küçük olmalarına rağmen kışın kar ve soğuğa dayanıklıdırlar. Sırtları zeytinyeşili, karın kısmı gri ve yeşil renklidir. Kanatları ve kuyrukları kahverengi olup, erkeklerin başlarının tepesinde kırmızı bir leke bulunur. Dişilerin başlarındaki leke sarıdır. Yavruların başında renkliişâret bulunmaz. Genellikle bir erkek birkaç dişiye sâhiptir. Yuvalarınıtoprağa yakın ağaç dallarına bağlantılı, havada sarkıtarak kurarlar. Yuvalar keçe gibi sert derili, sıcak ve yumurta gibi yuvarlaktır.Toprağa bakan kısmında bir giriş deliği vardır. Göçmen olmayanlarkışın 5-10 tânesi bir arada tek bir yuvada barınıp hafif ve fısıltılı sesler çıkarırlar.Dişi senede iki defâ 8-11 yumurta yumurtlar. 14-17 gün kuluçkaya yatar. Yavrular 2-3 hafta zarfında yuvayı terk eder. Çalıkuşuna“Çitkuşu” da denir. Kış çalıkuşları beslenmek için çam ağaçlarınınince dalları arasında böcek, kurtçuk ve örümcek bulmak için daldandala uçuşur. Yaz çalıkuşları ise daha çok çalılıkları tercih eder. Asmalara da yuva kurarlar. Göçmen olanları Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde kışı geçirirler.


BAYKUŞ
 21  BAYKUŞ


RESMİ BÜYÜT
baykuş

 Baykuş (Gece yırtıcı kuşları), kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümünün, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımınagiren gece yırtıcı kuşları (Strigiformes) alt takımında yer alan türlereverilen genel ad.[1] Özellikler [değiştir]Başları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısa olmaklaberaber, kanatları enli ve uzundur. Bir kısmının kanat açıklığı, biradam boyuna ulaşır. Serçe kadar küçük olanları da vardır. Gagalarıkıvrık, pençeleri keskin kanca tırnaklı ve döner parmaklıdır. Kuvvetli pençeleri adeta avına kenetlenir.Baykuşlar tam bir sessizlik içinde avlanır. Bütün vücudu yumuşak veince tüylerle kaplıdır. Tüyler, uçuş sırasında tabii bir susturucudur. Uçuş esnasında kanatlarının “pırpır” sesi duyulmaz. İri gözleri, başlarının yanında değil önündedir. Aşırı büyüklükteki gözleri, göz oyuğunda hareket edemez. Araba farı gibi yuvalarında sabittir. Amabaykuş boynunu 270 derecelik alan içinde rahatça çevirerek çevresini kontrol edebilir. Dişi baykuş erkeklerinden daha iri olup, 2-10 yumurta yumurtlarlar. Kuluçka süresi 30-40 gündür. Yumurtadan çıkan yavruların göz ve kulakları kapalıdır. Yavruların yuvada kalmasüresi farklıdır. Görme yetenekleri al purple” yani “mor ışık görüntüsüne” sebep olan kimyasal bir madde bulunur. Rod hücreleri, en küçük bir ışığı bile kimyasal bir sinyale çevirirler. Böylece insanın sadece bir ışıkparıltısını fark ettiği yerde baykuş buradaki cismi bütün teferruatıile görür. Bütün kuşlarda üst göz kapağı alttakine geldiği halde baykuşlarda olay tersinedir. İşitme yetenekleri Baykuşların görme ve işitme kabiliyetleri son derece hassastır. Çok az ışıkta avlarını yakalayabildikleri gibi, zifirikaranlıkta da işitme duyularıyla yerini tespit ederek yakalarlar. Kulakları, en küçük hışırtıyı işitebilecek duyarlıktadır. Hassaskulaklarıyla, gecenin sessizliğinde uçan pervanenin kanat sesini veya bir tohumun çiğnenişini, hatta tam sessizlikte düşen iğnenin sesini bile işitebilirler.Baykuşun geniş yüzü, nispeten sert ve kavisli tüylerle kaplıdır. Tüyler bir kepçe gibi sesleri toplar ve kulağa yansıtır. Bazı baykuşcinslerinin kulak delikleri öyle büyüktür ki, başın yan tarafınıtamamen kaplar. Ayrıca baykuşların başı geniştir ve kulakları diğerkuşlara göre birbirinden daha uzaktır. Böylece ses dalgası bir kulağaçarptıktan sonra diğerine gelir. Baykuş bu son derece küçük zaman aralığı içinde sesin geldiği yönü tayin eder. Baykuşların ilginç özelliklerinden biri de kulaklarının perdeli oluşudur. İstedikleri zamanaçar, istediklerinde kaparlar. Dinlenme halinde ve yavaş uçuşlarında kulak perdesini açar, hızlı uçuşlarında ise kaparlar


BATAKLIK KIRLANGICI
 21  BATAKLIK KIRLANGICI
Glareola pratincola02.jpg

RESMİ BÜYÜT
bataklık kırlangıcı

 Bilgi girilecek


KERVAN ÇULLUĞU
 21  KERVAN ÇULLUĞU
 
RESMİ BÜYÜT
kervan çulluğu

 Büyüklükleri 50-57 cm kadardır. Yaklaşık 1 metrelik kanat açıklığına sahiptirler. Afrika, güney Avrupa ve güney Asya'da kışı geçirirler. Çoğunlukla grimsi kahverengidir, beyaz bir arkayla, çok uzun eğik bir gagaya sahiptir (Erişkin dişide en uzun). Bu tür, yumuşak çamurda küçük omurgasız hayvanları araştırır, fırsat bulduğunda küçük yengeçler ve yer solucanlarını teker teker avlarlar


KARA LEYLEK
 21  KARA LEYLEK
  
RESMİ BÜYÜT

kara leylek

 Kara leylek, (Ciconia nigra), çeltik kargası olarak da bilinen, leylekgiller(Ciconiidae) familyasından büyük, ince uzun yapılı, ince boyunlu, gagasıuzun, ince ve koyu kırmızı renkli, uzun kırmızı bacaklı bir leylek türü.ÖzelliklerBoyu 95-100 cm, kanat açıklığı 145-155 cm'dir. Erişkinin başı, boynu, göğsü ve üst tarafı parlak siyah, karnı beyazdır ve kanat altında kanadıngövdeye birleştiği bölümde küçük beyaz bir üçgen vardır. Ergenin rengidaha mattır, koyu zeytin yeşili-kahverengi gövdesi ve yeşilimsi bacaklarıve gagası vardır. Uçuşta kanatlarını düz ya da yay şeklinde tutar, balıkçıllar gibi başını aşağı eğmez. Başını öne, bacaklarını geriyeuzatarak, düzenli ve güçlü kanat vuruşlarıyla uçar. BeslenmeÇoğunlukla balık, amfibi ve böceklerle beslenirler.YayılışGöçmendirler, kışı tropikal Afrika'da geçirirler. Ağustosun ortasından eylülün sonuna kadar göç ederler. Martın ortasında geri dönerler.Ama İspanya'daki popülasyon yerleşiktir. Yüksek ağaçları delerek yuvasını yapar. Ak leylekten farklı olarak ürkek ve ihtiyatlı bir türdür.


BILDIRCIN
 21  BILDIRCIN
 
RESMİ BÜYÜT

bıldırcın

 Bıldırcın, sülüngiller (Phasianidae) familyasının Coturnix, Anurophasis, Perdicula, Ophrysia cinsinden küçük yapılı kuş türlerini ortak adı. Yenidünya bıldırcınları (Odontophoridae familyası) ve üç parmaklı bıldır-cınlar (Turnicidae familyası) ise yakın olarak ilgili olmamalarına karşın görünüm ve davranış benzerlikleri sebebi ile bu şekilde adlandırılmış-lardır.ÖzelikleriBıldırcınlar küçük, tıknaz yapıda karada yaşayan kuşlardır. Tohum yiyicilerdir, bunun yanında böcek ve benzeri küçük avlarla da bes-lenirler. Yerde yuva yaparlar, uçuşları kısa, ileri doğru hızlacadır. Japon ve bayağı bıldırcın gibi bazı türler göçmendir ve uzun mesafelere uçarlar. Bazı bıldırcınların yetiştiriciliği yapılır. İnsanlartarafından yumurta üretmek için tutulurlar


KUMRU
 21  KUMRU

RESMİ BÜYÜT
KUMRU

 Kumru, güvercingiller (Columbidae) familyasından park, bahçe ve ufakkoruluklarda çiftler halinde yaşayan güvercine benzer bazı kuş türlerinin ortak adı.Kumru teriminin teknik bir önemi yoktur. Güvercin adı genellikle daha iri, tombul, kuyrukları küt ya da yuvarlak cinslere, kumru adı ise dahaküçük ve zarif, sivri kuyruklu türlere verilir. Genellikle kahverengitüylüdür. Şeklen güvercine benzemekle beraber, ondan daha küçük ve zarif yapılıdırlar.Eşlerine bağlı kuşlardır. Eşlerden biri ölecek olursa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmez. Dal parçalarından basit bir yuva yaparlar.Senede iki yumurta yumurtlarlar. Yavrular, yumurtadan çıktıktan 18gün sonra uçarlar.Ayrıca çıkardıkları seslerden dolayı halk arasında gugukçuk ve bazı yörelerde yusufçuk olarak da isimlendirilirlerBıldırcınlar küçük, tıknaz yapıda karada yaşayan kuşlardır. Tohum yiyicilerdir, bunun yanında böcek ve benzeri küçük avlarla da bes-lenirler. Yerde yuva yaparlar, uçuşları kısa, ileri doğru hızlacadır. Japon ve bayağı bıldırcın gibi bazı türler göçmendir ve uzun mesafelere uçarlar. Bazı bıldırcınların yetiştiriciliği yapılır. İnsanlartarafından yumurta üretmek için tutulurlar 


LEYLEK
 21  LEYLEK

RESMİ BÜYÜT
leylek

 Leylek (Arapça:  laklak, Farsça:  leglek),[1] bir kuş türüdür. Türün yayılışıçok geniş bir coğrafya üzerindedir. Almanyadan havalanan vePrenses adı verilen Leylek, Türkiye(İstanbul-Hatay) üzerinden Güney Afrika Cumhuriyetine gittiği tespit edilmiştir. Genellikle karadan yükselen sıcak hava akımını kullanarak daireler çizerek uçarlar. Nesli tehlike altında olmasada yanlış insan yapılaşması ve sulak alanların kurutulması sonucunda Türkiye'deki sayıları azalmaktadır.Avrasya'da üreyen ak leylek (Ciconia ciconia) Afrika'nın güney kesimlerinde kışlar. Boyu yaklaşık 100 cm, kanat uçma tüylerisiyah, öbür tüyleri beyaz, gagası uzun ve bacakları kırmızıdır.Boyunlarını öne uzatarak oldukça yavaş uçar ve havada genişdaireler çizerek süzülür.Ak leylekler çatılara özellikle de bacaların tepesine yuva yaparlar.Bazı ülkelerde insanlar uğur getirdiğine inandıklarından leylekleri çekmek için damlarına kazıklar üzerine tekerlekler koyarlar. Leylek çiftleri çalı çırpı ve topraktan yaptıkları tepsi biçimindekiyuvalarını otla döşerler. Yuva her yıl yeni eklemeler yapıldığındançok büyür.Dişiler yuvaya genellikle beyaz dört yumurta bırakır. Erkek ve dişiyavrularını büyük ölçüde, yiyip kısmen sindirdikleri besinleri kusarak beslerler. Yavrular anne ve babalarını gördüklerindegagalarını takırdatmaya başlarlar.Ak leylekler uzak yerlere göç eden kuşların en iyi bilinenidir. Avrupa'da ve Türkiye'de üreyen bu leylekler kışı Afrika'da geçirirler. Göç sırasında sıcak hava akımlarından yararlanır, olabildiğince kara üzerinden uçabilmek için kıtadan kıtaya özellikle İstanbul, Çanakkaleve Cebelitarık boğazlarından geçerler.Bilhassa Avrupa'da yoğun tarıma geçilmesi nedeniyle leyleklerinbeslenebilecekleri çayırlık ve sulak alanların azalması, Afrika'da ise tarım ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanılması, geniş leylek sürülerinin yok olmasına neden olmuştur.Avrasya ve Afrika'da yaşayan kara leylek (Ciconia nigra) beyaz karnı dışında mor yeşil parıltılı siyah tüyleriyle ak leylekten kolaycaayırt edilebilir. Daha ürek olan bu tür, ormanlık bölgelerde ürer ve kışı Afrika'da geçirir. Türkiye'deki üreme alanı Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ağaçlık bölgelerdir.Leyleklerin iki değişik türü jabiru adıyla tanınır. Bunlardan Avustralya jabirusu (Xenorhynchus asiaticus) Avustralya'dan Hindistan'a kadar uzanan bölgede yaşar. Gövdesi beyaz ve yeşil,bacakları kırmızı, iri gagası siyahtır. Genellikle yalnız avlanmasıyla dikkat çeker. Amerika jaribusunun (jabiru mycteria)hafifce yukarıyakıvrılan çok kalın bir gagası vardır. Meksika'dan Arjantin'e kadar uzanan bölgede bulunur. Marabu (Leploptilos crumeniferus) en irileylek türüdür. Afrika'da yaşayan bu türün boyu 1,5 metreye, kanataçıklığı 2,6 metreye ulaşır. Temel besinini oluşturan leşleri yemekiçin genellikle akbabalarla rekabete girişir ve çoğu kez galip gelir. Göç ve Gezginlik İstanbul üzerinden göç eden bir leylek sürüsüYerkürenin kuzey yarısında, ekvator ile kuzey kutbu arasındaki bölgelerde havalarınNisan ve Mayıs aylarından itibaren ısınmaya başlamasıyla leylekler,sıcak yaz aylarını geçirmek için, soğuk kış aylarını geçirdikleri ülkelerden geri dönerler.Yuvaya önce erkek leylek gelir. Çok telaşlı bir şekilde, geçen yılbırakıp gittiği yuvayı çubuk ve otlarla onarıp yenilemeğe başlar. Takriben bir hafta sonra dişi leylek de erkek leylek tarafından onarılmış olan yuvaya döner ve hemen yerini alır.Leyleklerin birbirlerini karşılama törenleri çok ilginç olur. Yuvanın sahibi erkek, dişisini karşılamak için kanatlarını hızla çırpar ve gagasıyla tıkırdar. Daha sonra etraflarına aldırmadan en güzel anlarını yaşamaya başlarlar. Baş döndüren bir yükseklikte ger-çekleşen bu tutkulu sevgi gösterisinin meyveleri dört veya beşyumurta olur. Takriben dört, ya da beş hafta sonra civcivler yumurtalarından çıkmaya başlarlar. İşte bundan sonra anne vebaba leylek için stres başlar, baba leylek çığırtkan yavrularınınbeslenmeleri için gerekli solucan, çekirge ve sümüklü böcekler bulabilmek için harekete geçer, hatta bir süre sonra talep dahada artar; fare, kurbağa, balık ve yılanlar menüyü süslerler.Baba leylek yavrularını beslemekle yükümlü iken, anne leylekkanatlarının altına alarak, yavrularını yağmur, fırtına ve kızgıngüneş sıcağından korur.Doğal yaşamın bir parçası olan Leylekler, bölgede havalar soğumaya başlar başlamaz, başka bölgelerden gelen diğerleyleklerle gökyüzünde birleşerek, seyredeğer bir görüntü oluşturduktan sonra, yolculuk rotaları olan Güney Afrika, Körfez,Süveyş, ve İsrail'e doğru yola çıkarlar.


KARA KAZ
 21  KARA KAZ


RESMİ BÜYÜT
kara kaz

 Kaz, iri ve beyaz veya boz tüylü, ayakları perdeli kuş türlerine verilenad.Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır.genellikle iç anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır. Hızlı bir yüzücü olmamasına rağmen suda rahatça yüzer, daldığında uzun zaman su altında kalabilir. Gagaları ile kanatlarını düşmanlarına karşı silah olarak kullanır. Kanatları uzun uçlara doğru sivrilen yumuşak sık tüylerle örtülüdür. Erkek ve dişi birbirine benzese de erkekler genellikle dişilerden iridir. Boyun bölümleri bütün türlerde gövdeden kısadır.Başlıca besinleri olan otları koparmaya uyarlanmış gagaları başa bağlandığı yerde genişler ve bazen kambur oluşturur. Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesleötüşür, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar. Kazlar yaşamları boyunca tek eşlidir.Yuvalarını bataklığın sığ sularında veya bir tümseğin üzerinde yaparlar. Kuluçkaya yatan kazların yumurtalarından bir ay (30-34 gün) sonra sarı tüylü yavrular çıkar. Yavrular 3-4 ayiçinde uçmaya başlarlar.


TOY
 21  TOY

RESMİ BÜYÜT
toy

 Toy (Otis tarda), toygiller (Otididae) familyasından çok ürkek bir kuştürü. Türkiye'nin en büyük kuş türü olan toy, aynı zamanda dünyaca en büyük uçabilen kuşlardan biridir. Dış özellikleriErkek toyların kanat açıklığı 260 cm uzunluğa, ağırlıkları ise 18 kg'a ulaşabilir. Dişi toylar bu ölçülerin ancak yarısına varırlar ve en fazla 8 kg ağırlığına ulaşırlar.Toylar kahverengi lekeli, iri bacaklı büyük kuşlardır. Yetişkin erkeklerin tüylerden oluşan bir sakalları vardırDağılımlarıToylar Moğolistan'dan İspanya'ya kadar varan geniş bir coğrafyada yaygın olsalar da, yaşadıkları küçük bölgeler birbirinden kopuk şekildedir. Çoğu ülkelerde soyları çoktan tükenmiştir vegünümüzde bulundukları ülkelerde soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Toy, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de "yolunacakkaz" olarak görülmekte ve eli tüfeklilerin boy hedefi haline gelmektedirTercih ettiği alanlarToylar yem aramak için özellikle tarlaları ve kırlarıtercih ederler.BeslenmeOlgun kuşlar tohum, çekirdek, meyve, ot, böcek ve küçük memeliler ile beslenirler. Yavru toylar böcek ile beslenir


BOZ ÖRDEK
 21  BOZ ÖRDEK

RESMİ BÜYÜT
boz ördek

 TanımıBoz ördek, (Anas strepera), Anatidae familyasından anavatanı Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika olan bir ördek türü. Erkek ve dişi farklıdır. Erkekler genel olarak grimsi bir renkte olup,kuyrukaltı tüyleri siyahtır. Uçarken ikincil uçma tüylerinde beyaz ve siyah renkteki panel, omuz tüylerindeki kestane-kahverengimsi renk ile karındaki beyazlık göze çarpar. Gagası koyu renkte olup, yeşilbaştan daha kısadır. Dişileri boz renktedir ve ikincil uçmatüylerindeki beyaz panel ve omuz tüylerindeki kestane renk uçarkengöze çarpar. Orta ölçekli küçük sayılmayacak ördeklerdendir. HabitatıÇok sık rastlanan ördeklerdendir. Tüm dünyaca bilinen ördektürlerindendir. Genellikle büyük göller , bataklıklar ve sulak alanlardevamlı bulundukları yerdir.Durgun akan ırmaklardada görülebiliniz.Su kenarlarındaki sazlıklar ve yeşillikler içinde bulunmayı severler.Kışları acı, durgun göller veya bataklıklanları tercih ederler. Kış göçlerinde sayıları artar ve soğuğu pek sevmezler. YayılışıAtlantik kıyılarından Alaskaya kadar uzanan tüm dünyaya yayılmış,Caraiplerde alt türleriyle birlikte bulunur. Yurdumuzda hemen hemen her yerde rastlanabilir. İzlanda kıyılarında kanatlarının bir kısmı kahverengi olan güzel bir alt türü mevcuttur. BeslenmeBoz ördeklerde tipik ördek diyebileceğimiz, plankton, su bitkileri ve tohumları severek yerler.Yavrularına yiyecek konusunda anneleri öncülük eder. İlk aşamada plankton ve küçük böceklerle başlayıp yaklaşık 1-1,5 hafta sonra su bitkilerine geçiş yaparlar. Boz ördekler sudaki küçük canlılarıda reddetmeden yerler. Özellikle yağlanmalarında ve yavruların gelişiminde bu çok önemlidir.  BiyolojisiYavrularına yiyecek konusunda anneleri öncülük eder. İlk aşamada plankton yaklaşı1-1,5 hafta sonra su bitkilerine geçiş yaparlar.Diğer türlerden farklı olarak erkekte kuluçkaya katkıda bulunur. dişinin olmadı zamanlarda erkek yumurtaların üstünde yatar. Anlaşılacağı gibi çok iyi ebebeynlerdir. Porsuk,kuzgun, tilkiler ve sansarlar gibi yırtıcı hayvanlar yuvalarına çok zarar vermektedirler. Erkek yuvanın korunmasındailk savunma hattını oluşturur. tilki gibi baş etmesi zor bir hayvanolursa kısa ıslıklar ile dişisini uyarır.  GöçüGöçmen kuşlarımızdandır. Kış göçleri sırasında en az 100 erli gruplar oluşturarak yazlık yerlerine uçarlar. Doğada gözlemlerdemutlaka yanında dişisiyle birliklte beslenirken görülebilir.İngiltereve iskoçyada açık step alanlarda bulunan göllerde çok fazla sayılara ulaşır.  PopülasyonuThe Conservation Reserve Program (CRP) dahilinda yapılan The Food Security Act of 1985 14 milyonun üzerinde dünyamızda boz ördek popülasyonu olduğu bildirilmektedir. DavranışlarıSu üstünde dalmadan ayaklarını kaldırarak su bitkilerini yada su canlılarını yer. Ürkek ve gümüş grisi renkleriyle çok güzel görünümlüeşiyle birlikte görülebilen ve tüm dünyada bolca rastlanan su kuşlarındandır. yumurtaları beyaz - crem renktedir


H
H
H
MMMMMMM

                                                                                                1  

 2  

 3    4  




       
       






 

BAFRA KUŞ CENNETİ TEL NO İÇİN OK
EROL ŞENEL TABAKHANE MAH MEDRESE ARALIĞI NO 16 BAFRA / SAMSUN
HESAP NUMARALARIMIZ

MELAHAT ŞENEL PTT HESAP NO: 6291865

 

EROL ŞENELGARANTİ BANKASI BAFRA ŞB.
HESAP NO : 520-6692443

 

EROL ŞENELGARANTİ BANKASI İBAN NO
TR 0200 0620 0052 0000 0669 2443

GARANTİ İNTERNET ŞUBESİ GİRİŞ

 

İBRAHİM ŞENEL AKBANK İBAN NO
TR 0200 0460 0196 8880 0007 1784

AKBANK NİNTERNET ŞUBESİ GİRİŞ

 

İLETİŞİM
SİTE ADRESİ .........: www.erolsenel.tr.gg
TEL..........:.......... .........: 0362 54 260 33
CEP...............................:0542 411 83 65
MSN...............................:erol_senel55@hotmail.com

kuşlar va özellikleri, kanatlı kuşlar, kuşlar ve çeşitleri, bafra kuş cenneti kuş çeşitleri,yaban hayatı kuşlar,
 
  BUGÜN. 79 ziyaretçi (173 klik) .KİŞİ
--------------------------------------------------------------
 
 
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=